Lite glamour i städvardagen

Detta med städning... Det är något vi aldrig riktigt kommer undan. Det måste ske och det måste ske hyggligt regelbundet för att hem inte ska spåra ur. En av de få saker i livet man kan vara säker på är att man snart måste städa igen. Men det finns olika strategier för att få det att bli effektivare eller roligare.

Jag (Kicki) flyttade som sagt var till Tierp till ett stort hus på 250 kvm (tanken var att en del av hus ska bli en lägenhet men just nu finns företaget här). Vid inflytt bestod hela hus av en trött 70-talsrenovering i mörka färger av rött, grönt, brunt och blått. Jag satte igång med renovering med resultat av renoveringsdamm på löpande band och städning som upplevdes övermäktig. Jag har alltid haft smått maniska och pedantiska tendenser men kan konstatera att jag fann min överman i detta hus. Det var omöjligt att ha kvar samma städrutiner som jag haft i tidigare mindre boenden och jag sökte febrilt efter nya strategier.Det kan helt enkelt konstateras att jag varken har tid, ork eller helt enkelt lust att tillbringa merparten av min tid till att hålla fason på detta hushåll. Jag har en "ekonom-hjärna" vilket gör att jag ofta resonerar ur termer av flöde, aktiviteter och mål.

Målet är ett rent och städat hem med minsta möjliga arbetsinsats och på kortast tid för mig.

Detta är nog något som väldigt många håller med om, därför ska jag förklara min strategi som jag tycker fungerar finfint för att hålla denna kåk i schack utan större urspårningar. Och nej, jag är ingen supermänniska med ett perfekt hem och ständigt på flygande fot och fixar här hemma. Jag är en morsa med barn hemma större delar av dag, dessa har ofta(st) kompisar här. En kille med långa dagar på jobb och jag själv som försöker kicka igång ett företag, renovera samt extraknäckar. Jag har noll tålamod till onödigt städande helt enkelt.


Steg-för-steg guide - Blitzenstäd

1) Fokusera!

Ett rum i taget - kvickt! (Detta handlar om blitzenstäd när man känner att hemmet måste styras upp hyggligt, ingen vårstädning eller dylikt)

Allt som inte hör hemma i rummet ska ut först till angränsande rum. Absolut inget springande genom hemmet och plockandes med saker, det är en rallybana till att förlora fokus och sitta och sortera gem eller dylikt istället. Prio är helt och hållet att få bukt på just det rummet på snabbaste sättet. (Känner du att du kör fast redan här, läs inlägget om Kaos)


2) Därefter går jag bananas med mitt städkit som helt enkelt består av en:
  • Hinzaväska (Shoppingbag 329 - svensk designklassiker från 50-talet i nyproduktion)
  • Dammvippa 
  • Två sprayflaskor där ena har en såpablandning den andra har diskmedel/vatten. (Dessa blandningar kommer från Marléne Erikssons bok Städglädje
  • Flaska med vatten till blommor, 
  • Två trasor varav den ena till fönster/glas (microfibertrasa anpassad för just detta) och den andra till smutsfläckar. En kökshandduk. 
  • Rulle med plastpåsar till skräp, knyter fast runt ena handtag på hinzaväskan.
Glöm inte att ha kul! Hög glad musik, dansa och sjung.
3) Damma med dammvippa och ställ ordning saker. Uppifrån och ner i rum, swosha över alla former av lister kvickt för du vill ha bort dammet. Helst öppna fönster.

4) Dammsug.

5) Ser du några fläckar, ta bort med trasa/medel.6) Behövs golvet våttorkas? Ignorera om du inte tror det gör någon större skillnad, jorden går inte under. Vill du få fason på 'råttbo', passa på när du ändå har ångan uppe. Som sagt, allt handlar om syfte och vilken tid som finns till förfogande. Ej att förglömma lusten.

7) Hemligheten med hotellstäd och flyttstajling är glans. Kasta dig slutligen över dessa former av ytor (speglar, tavlor, knoppar etc) med glasputset. Det är den glansen som oftast glöms bort. Fixar man det får man bort trötthet från rummet och fristen blir avsevärt längre till att du upplever rum som stökigt igen. Dvs du slipper städa rum med längre tidsintervall och hinner förhoppningsvis hålla efter innan du upplever det som stökigt igen.

Har man gjort detta några vändor så tar det verkligen inte lång tid när det sitter i ryggmärg.

8) Roliga pauser efter varje slutfört rum. Dessa pauser ska tillföra och göra dig glad, inte göra att du somnar. Jag lapade vårsol förra lördagen med grannen med arbetsmoral-öl utan att förlora takten då detta tillförde energi istället för kollaps. Tänk till om vad du gör under pauser, få energi, inte somna eller fastna framför tv eller mobil.

8)  Dags för nästa rum, och nästa, och nästa... Jag har 17 rum på min lista. Därav ett extremt behov av tempo för att inte förlora förståndet.

9) Färdig, fira och njut!
Min poäng med detta är att jag orkar inte med råd att fixa vanor med att städa en timme om dag, plocka saker i farten etc. Det leder absolut ingenstans i detta hus. Jag har ingen ork eller lust att vara en ständigt uppkopplad städgumma. Extremt viktigt att bara koppla ner i dagens samhälle och släppa känslan av borde/måste.

Bild credit Karoly Lorentey  med CC licens
Jag har min kära hinza framme i hemmet. Enkel att greppa och fladdra iväg om man ser att något börja bli dags att åtgärda. Det gör inget att den står framme, den ger inget dåligt städsamvete utan är snarare en snygg inredningsdetalj. Det ska helt enkelt vara lite glamour i städvardagen och lätt att bara göra när man får infall eller utifrån behov.
Inom kort kommer det dyka upp fler tips inom detta här på bloggen. Jag förespråkar främst införandet av Röjoramaparty, dvs hela familjen är involverad i en städräd i hemmet en gång i vecka. Lite är skrivet på vår Tips och Tricks avdelning i dagsläget, men fördjupning kommer som sagt att ske. Detta är en rutin som jag själv försöker införa här. Problemet är dock att livet allt för ofta kommer emellan men detta ska helt klart införas ordentligt.

Känner du att du kör fast redan på punkt 1? Att tömma rum från saker som inte hör hemma där? Även detta har jag som sagt var rotat i, läs vidare i nästa inlägg om Kaos för lite handfasta tips om hur jag resonerar.

Hoppas att du får lite inspiration att tackla vardagen, välkommen in i shoppen och kika vidare.

Kram
Kicki & AshleyKommentarer

  1. Läst 4 ggr, skrattat så jag kiknade och gråtit litet. Har nu raskt plockat ihop en städkorg. HERE WE GO!

    SvaraRadera

Skicka en kommentar