Charmen med Bullet Journal

I förra inlägget beskrev vi grunderna i Bullet Journal (BuJo), läs här först om du inte känner till metod och upphovsman. Nu kommer vi till charmen och den förträffliga flexibiliteten. Oavsett vilket vill/måste/borde finns det en personlig lösning att väva in. Detta är varför de prickade böckerna har blivit så oerhört populära eftersom de skapar möjligheter för alla former av utformningar på sin planering.

Här kommer vi visa ett antal utformningar som BuJon kan vara en hjälpreda med. Kom ihåg att detta är en bok där man fyller all sin planering, to-do listor, post-it lappar, anteckningar. I förra delen visade vi vad som kallas minimalistisk där syftet enbart är att få saker gjort. I denna del kommer vi visa terapidelen där man tar sig tid att göra en större djupdykning ner i BuJo. Själva grundplaneringen kan man utveckla exakt hur man vill. Det blir en form av terapi när man sätter sig ner med sin planering och pillar, skriver och ritar. Vi skulle nog våga påstå att trenden med Målarböcker för vuxna tangerar detta med avkopplingen. Här kommer ett exempel på ett utvecklat veckouppslag:Vårt tips är nog att inleda med en nulägesanalys. Hur mår du idag och vad vill du egentligen? Ett tänkbart uppslag är då ett hjul som brukar dyka upp i alla former av sammanhang. 1=Riktigt dåligt och 10 riktigt bra. En självskattningsskala inom en rad områden i livet. Här kan du nog ta med och ta bort det som känns viktigt för dig själv.


Utifrån detta får du en grund av vad du vill utveckla, få bättre ruljangs på, vad som egentligen är viktigt för dig själv. Hur påverkar de olika delarna varandra egentligen? Fundera en sväng på det och sen kan man bena upp allt möjligt på mängder av olika sätt. Vi kommer här visa möjligheterna inom en rad olika upptänkliga områden.

Denna analys kanske resulterade i att 10 i topplistan på nyårslöften helt plötsligt blev tvärfull. En vanlig sak som de flesta har i sin BuJo är en tracker av något slag. Det kan röra allt från att ha koll på mediciner/motion/mående till städning. Vi tar ett hypotetiskt exempel från de 10 vanligaste nyårslöftena och hur januari utvecklade sig:


Varje dag markerar man det man gjort eller inte gjort. Efter några veckor ser man tydliga mönster med saker man ständigt låter bli eller gör för mycket av. I denna kan man markera på förhand just regelbundna mediciner som ska tas, gympass man vill gå på. Men även om det finns problem med migrän, ångest/depression, sömn, amning, mående etc kan man börja tracka sådana faktorer för att försöka finna mönster. Framförallt hälsa är en värdefull översikt. Även utmärkt för företagaren som vill få bättre koll på när saker senast gjordes:


Men det brukar finnas en rad olika områden där man vill göra djupdykningar och få bättre koll. Där är maten en klassiker för de allra flesta där inspirationstorkan ständigt klubbar en och framförhållningen ofta fladdrat iväg för vinden.En lapp där man gör en ständig Braindump (hjärntömning) på maträtter man egentligen vill äta och brukar äta. Sen en planering för en period som passar en själv. Här har vi två veckor. Utifrån det har man koll på vad man behöver handla efter ett svanhopp ner i frysen. Sen har vi själva lappen med alla maträtter fastsatta med washitejp så att man kan förflytta till nästa planeringsvända. Washitejp är en papperstejp som man kan flytta runt och det finns en mängd olika kvaliteter på dessa.


Sen alla dessa saker man vill komma ihåg. Böcker man vill läsa, filmer man vill se, resor man vill göra, kurser som man vill gå. Här kan man hitta på det mesta för att ha en samlingsplats för: Åhhhh, jag måste komma ihååååg! Man kan verkligen utforma sina kom-ihåg exakt hur man vill. Räcker med en vanlig punktlista men i detta blogginlägg vill vi lyfta fram att det bara är fantasin som sätter gränser. Pinterest drunkar i inspiration och olika lösningar!


Om man har många bollar i luften så kan det kännas skönt att ha bättre koll på när man gjort saker/väntar på för att slippa hålla i huvudet. Väntar på-uppslaget. Där fylls allt upptänkligt i när du beställt prylar, ringt folk som ska återkomma, mailat etc. Då slipper du grubbla, att saker rinner ut i sand etc.


Sen planeringsaspekten! Här har vi ett riktigt exempel från en filminspelning, just lättheten att skissa även för den med en fullständig oförmåga att få till ett halvrakt streck!Att göra skisser som rör planering av trädgård, renovering och inredning är det en jättebra hjälpreda för. Har man många projekt igång skulle vi nog tipsa om en renodlad trädgårdsbok eller husbok eftersom en BuJo snabbt kan fyllas upp och det är saker som man vill ha kvar samlat på lång sikt. Ett tips är även en receptbok. Om man skapar en husbok är ett ytterligare tips att ha ett uppslag med Last done, där du fyller i senast du rensade luftvärmepump, rengjorde tvättmaskin etc.

Målarböcker för vuxna har varit oerhört populärt i några år nu och det är en form av terapi. Vi skulle nog våga hävda att detta kan bli en ny hobby för många som fastnat för det men att istället ha fokus på lite planering och fix. Att ta ut svängarna när det kommer till skriva och rita. Kom ihåg att det inte handlar om en skönhetstävling! Det handlar om att förflytta allt upptänkligt från hjärna till bok. Avlasta. Ett exempel från julplanering:Det är det som är charmen med BuJo, du utvecklar helt och hållet efter dina egna behov och vad du vill ha med och hur du vill att det ska se ut. Det finns inga rätt eller fel. Det finns inget krav på att dekorera. Men å andra sidan så kan du pilla exakt hur mycket du orkar och vill. Personligare planering än så här kan inte uppbådas. Inleder du det nya året med en KonMari-rens, för in det:Glöm inte att föra över till index för att ha koll på var saker är. Kan även använda flikar på sidor som används frekvent.

Till vår webbshop köper vi i princip upp allt upptänkliga prickade anteckningsböcker som finns på marknaden. En prickad är inte ett måste, men helt klart underlättar den för att med enkla medel experimentera med alla former av utformningar.

Välkommen in och kika: Tidformeras Bullet Journal avdelning

Startsidan på webbshoppen hittar du på: Tidformera.se


Kommentarer