Bullet Journal - vilken bok och penna? (dotted)

Hej kära besökare! Detta inlägg skrev vi för många många år sedan och sedan dess har mycket hänt på bok och pappersfronten! Problem är lika aktuella men vi har utvecklat vårt sortiment oerhört och på vår sida finner du mängder med tips och råd kring pennor och böcker. Välkommen in och kika här istället! 

Puss & Kram Kicki och Ashley

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------Det finns en djungel med pennor på marknaden och ibland kan det kännas svårt att veta vilken man egentligen vill använda och hur den fungerar i boken man har. Därför vill vi reda ut hur pennor som det brukar vara snackis om fungerar i ett antal böcker.
 


Det finns inga krav på en prickad anteckningsbok för att göra en Bullet Journal (BuJo). Men dessa prickade är så otroligt roliga att använda sig av i ett gäng sammanhang när det gäller planering, skiss och kom-ihåg utöver Bullet Journal. Som exempelvis trädgårdsbok, husbok och receptbok. Prickarna gör det roligt att planera och organisera. Därför blir vår utgångspunkt just de prickade böckerna i sortimentet.

Ghosting eller genomblödning?

Problemet med pennor och böcker brukar handla om om pennor blöder igenom, dvs om det går rakt igenom pappret. Eller grad av ghosting, dvs om det skymtar igenom papper. En genomblödning vill man självklart helt undvika och ghosting är ofta svår att undvika. Detta beror även på hur hårt man skriver och om man drar penna fram och tillbaka på samma ställe.


Böckerna

Vi har tre märken av prickade (dotted) och det är Nuuna, Leuchtturm1917 och Moleskine. Skillnaden på dessa är i bl.a. tjockleken på pappret. Moleskine har 70 g, Leuchtturm 80 g och Nuuna 120 g.

Pennorna

Pennorna som tycks vara vanligast att använda är fineliners. Där finns skillnader i linjebredd och Stabilo har 0,4, Staedtler har 0,3 och slutligen Pigma micron från Sakura har alla möjliga storlekar men i detta test använder vi 0,2 (står 005 på penna) för att visa skillnader på linjebreddar.

Utöver detta så har reservoarpennor börjat bli poppis igen så en engångspenna från Pilot får följa med samt en rollerball med glitter.

När man kikar på youtube-videor där BuJon dekoreras så finns det ett gäng som använder penselpennor och detta får en att börja tala i tungor av avundsjuka. Så läckert! Inte ett enkelt konststycke att behärska men ack så roligt att träna. Så här testar vi dual brush från Tombow men även en klassisk kalligrafipenna från ZIG.

Nuuna

Leuchtturm 1917

Moleskine

Slutsatser

 

Ingen genomblödning någonstans! Dock varierande grad av ghosting. Inledningsvis vill vi konstatera att ghostingen inte är lika framträdande när man skrivit på sidan. Det vi dock kan konstatera är att om man vill dekorera och använda penselpennor och kalligrafi så kanske inte Moleskine ska vara det första alternativet. Vill dock poängtera att moleskines böcker i softserien är urhärliga så uteslut inte dessa såvida du inte just vill dekorera hejvilt med diverse dekorationspennor.

Eftersom grad av ghosting påverkas av hur hårt man skriver så väljer vi att konstatera att det i princip är oundvikligt i dessa böcker, oavsett sort och märke. Nuuna får nog anses ha bästa resultat på samtliga pennor men att inte ens den med sina 120 g papper helt klarar sig undan i slutändan.

Ingen större skillnad på staedtler och stabilo både beträffande ghosting och skillnad i linjebredd, dock en markant skillnad när man jämför dessa mot Pigma med 0,2 linjebredd. 

Välkommen önskar Ashley och Kicki på Tidformera!

Kommentarer

 1. Verkligen trevligt med jämförelsediskussion! :-) Men jag saknar en jämförelse med Rhodia. :-) Kanske kan ni göra en sådan också? :-)

  SvaraRadera
  Svar
  1. Tack Jenny!
   När vi skrev detta inlägg fanns inte Rhodia i vårt sortiment. Sen de tillkommit har tiden snurrat iväg och bloggen inte hunnits med som tänkt. Men det kommer - så småningom :)
   Det finns ett 'Testa papper' paket (20kr inkl frakt) i shoppen där man får 6 ark från de olika prickade böckerna om du vill känna och testa själv. https://tidformera.se/paketerbjudanden/testa-papper
   Hoppas det kan vara till hjälp! / Ashley

   Radera

Skicka en kommentar