Bullet Journal

 


Vad är egentligen en Bullet Journal?

Men vad är detta? Förespråkas traditionella anteckningsböcker, vad föråldrat… Kanske du tänker nu. Vi lever i en tid där vi har alla möjligheter i världen till alla former av planeringsverktyg i mobilen och flertalet av oss har appar för det mesta. Men den stora frågan är, har vi blivit mindre stressade och får vi mer gjort med denna uppsjö av hjälpmedel? Känner du att du har kontroll på tillvaron? Svarar du ja på dessa frågan, grattis! För resten av oss som känner att livet inte riktigt fungerar som tilltänkt så kan BuJo (Bullet Journal) vara ett alternativ.

Inledningsvis, se videon av upphovsmannen Ryder Carroll här: bulletjournal.com/

Vi börjar med en presentation av upphovsmannen. Ryder Carroll arbetar som digital produktdesigner i New York och han började peta med detta redan för 20 år sedan då han som ett barn med add lärde sig att han skulle ta anteckningar för att komma ihåg saker. Kruxet var att han aldrig fick lära sig hur han skulle göra utan han skrev upp allt och blev överväldigad av sina anteckningar/listor. BuJon har sedan utvecklats ur ett trial & error-tänk under dessa tjugo år där ”Monthly task”-sektionen uppstod till följd av att han hade problem med att få saker gjorda. Ironiskt nog var det Designa en app och Bygg webbsida på To-Do listan och egentligen i denna stund som Bullet Journal föddes.

Det rekommenderas att som nybörjare göra utifrån grunden, annars kan det rätt omgående spåra ur och grundtanken bakom detta tappas bort. Problemet med BuJo är att det är extremt lätt att göra men svårt att förklara. Man kan tro att det tar tid och är krångligt men det blir så pass komplicerat som du själv gör det egentligen. Det du behöver är en skrivbok och penna. Inget mer! Vi kommer nu gå igenom steg för steg med konkreta exempel. 

Ta fram anteckningsbok och penna och skriv index på de 3 första sidorna.


 Skriv Framtid eller Future log på nästa uppslag, dela upp i 6 sektioner och skriv månaderna.

Skriv den aktuella månaden på nästa uppslag. 
Ena uppslag med alla dagar. Det andra uppslaget med Att göra.


     
Nu kör vi fortsättningsvis på Tidformera-way med exempel. När vi började med detta så hade han i sin video med veckouppslag samt att beta av dag för dag.  Om man vill ha koll på vecka eller dagar är helt individuellt och handlar nog om vad man vill få gjort och hur livet ser ut.  Detta är en totalt personlig organisering och man anpassar successivt boken utifrån eget behov. Men fortsättningsvis utgår vi utifrån hur vi gör, hur vi tacklar december månad med hjälp av en BuJo och utifrån ett hypotetiskt scenario att vi precis börjat med detta.

 
Gå till månadsöversikten och gör en sk Braindump (Tömning av hjärnan). Du skriver ner alla viktiga datum och viktiga kom ihåg.Sen en Braindump på Att göra. Du får en rätt klar uppfattning av vad som måste lösas utifrån fågelperspektivet av månaden där du ser diverse logistik-krascher etc. Gör därefter en Braindump om allt som studsar runt i huvudet med alla Borde-Måste-Vill. 


Det kan kännas helt irrelevant att peta in vissa saker i just december men detta handlar om att förflytta från trött hjärna till bok. Få bort biljardbollarna som krockar ur hjärnan. Som synes är vissa av dessa Att göra rätt luddiga och det var utifrån detta problem som Bullet Journal uppkom. Så dags för den luddiga Julplanering! Bläddra fram ett nytt uppslag: Jul, och gör en Braindump. Där börjar man skapa en lista med allmänna kom-ihåg-fix och här fylls allt i eftersom man kommer på saker. Det fina med detta är att du gör en tömning av huvudet där allt som fladdrar runt töms ut på papper. Detta ger dig en känsla av kontroll och du har fått igång processen i skallen med att beta av saker.  Det handlar inte om att du ska göra en fullständig planering av jul i detta skede. Det handlar om att tömma hjärnan och ha ett ställe där du successivt fångar upp dessa "Hjälp, det måste jag komma ihåg"-tankar. Då har du samlat alla dina tankar på ett ställe och under en månads tid bl.a skapat handlingslistan, tänkt över vettiga julklappar, koll på vad som ska vara på julbord etc.  En To-do lista kan lätt spåra ur och man blir överväldigad över allt som måste ske och göras. Men den ligger till grund för det fortsatta dagliga eller veckoplanering. Detta är som sagt var helt individuellt om man vill köra på planering för vecka eller dag. Nu kommer vi till varför detta kallas "Bullet". Du kollar Att göra listan och konstaterar att du inte har någon som helst lust/ork i december att ta itu med vissa av biljardbollarna. Här handlar det dock om att ta beslut om saker och inte bara låta det studsa runt i huvudet. Bygglov sätts in i Mars i Framtidsdelen. Elavtal och sportlovsresa vill du se över under julledighet i början av januari och förs därför till januari i Framtidsdelen.

Vad vill du lägga krut på? Du vill inte glo på Att göra listan hela tiden utan vill få rimliga saker gjort. Nytt uppslag. Plockar över saker från den stora listan till den lilla. Om något är superviktigt ska man markera med stjärna och beta av omgående. Saknas dock här.


Ringer farmor och det funkar att rycka in i logistik-krasch. Drar fram luciakläder från vind och konstaterar att kläder är för små. Ringer doktor och bokar in en tid till januari, skriver in i Framtidsdelen. Du drar till Återvinningen med berget av bråte som stått. Lägger ut skridskor och overall på lokala köp och sälj, samtidigt ser du att luciakläder ligger ute till försäljning och köper. Bockar av på listan av dag. Denna avbockning av dag är ren och skär terapi.


Sen kör man på så här. Antingen att man under söndagskvällen tar en stund på att fundera på vad man vill få gjort nästa vecka och gör en Att göra lista för veckan, eller att man varje morgon tar en stund och tänker igenom och lägger upp dag. Luddiga uppgifter omvandlar man till konkreta mindre uppgifter. Står det exempelvis Röj garage, tratta ner det till hanterbara och konkreta uppgifter på ett eget uppslag. Mata över sidor till index för att ha koll.


På Att göra listan kan man även sätta de aktuella sidorna på uppgifterna. När månad är slut och man gör det nya månadsuppslaget så går man igenom vad som just är avbockat och ej och migrerar uppgift med ett >. När man gjort det ett par gånger på samma uppgift så kan man till slut fråga sig varför det i hela friden ens finns på lista och kan vara dags att helt enkelt strunta i den.


Detta är några av symbolerna man använder. Men kom ihåg, du själv utvecklar detta till ett sätt med uppslag och symboler som passar just dig. Finns det tillfälle som du vill komma ihåg, gör notering i boken, är du på möte för in anteckningar i boken, är det filmer eller böcker du vill se/läsa för in i boken.


Vi på Tidformera är BuJo-frälsta. Hoppas att detta kan vara en metod som hjälper dig i din vardag. Det finns en otrolig uppsjö med inspiration på internet. Pinterest drunknar i diverse pimpade BuJo så detta kan lätta spåra ur (men som en bra urspårning), som en form av Målarbok för vuxna men att det handlar om terapi och organisering av liv. Hoppas att detta kan vara till hjälp och lycka till!

I ett annat inlägg gör vi en djupdykning i mer pimpade former av BuJo :) Den hittar du här: http://blog.tidformera.se/2016/12/charmen-med-bullet-journal.html

Webbshoppen hittar du på www.tidformera.se
Kommentarer