Workshoptajm!


Hej kära besökare! Detta inlägg har många år på nacken nu och workshop är avslutad sedan länge! Kan vara kul att läsa ändå, men det här gick av stapeln för många år sedan. :) 

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Inled nya året med en nystart – Spark Joy- i kombination med godbitar ur all upptänklig litteratur!

Vi på Tidformera drar samman en workshop/supportgrupp som drar igång 2/1 i en sluten facebookgrupp. Grundpelaren rör KonMari-metoden men utifrån alla möjliga problem som diskuteras kommer vi plocka godbitar ur all upptänklig litteratur och förhoppningsvis servera ett buffébord av tips.

Vår fokus rör tid vilket gör att vi kan ha okonventionella tankar och idéer, så håll i hatten!
Vad handlar KonMari-metoden om?

Detta är en metod där man ändrar sin inställning och blir mer strukturerad genom ett antal regler om hur man sorterar, organiserar och förvarar sina saker. Men grundkärnan i detta vilar på Spark joy!

Marie Kondo är upphovskvinnan bakom detta och hon listades av Time Magazine som en av "The 100 most Influental people" 2015. Marie har en livstid bakom sig där hon har sökt de ultimata tipsen och knepen för att få ordning på hemmaplan. Hennes slutsats är, ta sikte på Spark joy, dvs att man ska omge sig med saker som ger dig glädje. Känns som en tämligen logisk slutsats men den stora frågan är om man egentligen blir glad när man öppnar garderober, lådor och skåp på hemmaplan? Om du har nått den punkten, gratulerar!

Vår plan är att inleda 2017 med en djupdykning ner i KonMari-metoden i jakten på ett hem som "spark joy" och vi vill gärna ha dig med på vår resa! Vi har själva valt att avvakta med detta i väntan på detta men tjuvstartat lite smått.

Bild hämtad från: Marie Kondos twitter
Vi har sedan i våras läst på och följt andras resor. Vi har sett resultaten och även problemen som uppstår. Vid detta lag kliar det i varenda cell i kropp att bita tag i detta. Viss varning bör dock utfärdas! Vissa blir så taggade att både karlar, energislukande vänner och jobb åker ut genom dörr.

Hur går man då tillväga?


Läs boken! Spark joy på engelska är att föredra. På svenska finns boken Konsten att städa, en översättning på hennes första bok The Life-changing Magic of Tidying up. Svenska titeln är fullständigt missvisande på bok i våra ögon. Något har dessutom gått toksnett i den översättningen, antingen en översättningsrobot som bör uppgraderas ordentligt eller en översättare som bör rullas in i tjära och fjädrar. Vi känner ett visst ansvar att ta hand om dina nerver om du ger dig på den svenska utgåvan, här kommer därför några tips:

När du läser ordning på torpet för 57 gången kommer ett behov av valium att infinna sig. Läs istället ordning hemma, organiserat, fason, pli, rätsida etc.

Har du fokus på hållbar utveckling såsom vi, få inte hjärnblödning när du läser kasta för 1037 gången utan det är visst en översättningsmiss, läs sälj/skänk/kasta varje gång.

 


Upplägget:

Tillbringa julhelgen med att läsa boken, du kommer bli tokladdad, men kasta dig inte över saker. Nu till nästa punkt. Målbild och här drar workshop/supportgrupp igång! Detta med målbild framkommer i boken men viktigt att det inte tappas bort! Detta handlar om att transportera sig från punkt A till B. Vet du inte vad B är så kommer det bli dikeskörningar. Mål som Jag vill slippa röran duger inte utan du måste vara på det klara med din idealiska livssituation och nu pratar vi helhet på livet. Metod för detta framkommer i boken, men vi sitter med ett gäng tips utöver som kommer lyftas fram. Vi slaktar allt upptänklig litteratur och i vår grupp diskuteras vad är bra, inte bra, vad vill man, hur uppnår man? Vi har inte alla svar utan vi laddar med redskap och verktyg.Bild från:flickr med CC licens

Därefter drar man igång enligt ett visst schema. Vi kommer inleda med ett exempel från första kategorin kläder. Det handlar om att välja vilka saker du vill ha kvar. Tycker du att det är kul att ha på dig kläder som inte gör dig glad? Helt enkelt dags att tänka till på vad man egentligen har i garderoben och göra en nystart. Här bör tilläggas att absolut sista kategorin är nostalgi. Kör du fast med plagg i kläder så är det antagligen för att det finns nostalgi bakom och då ska man avvakta med det plagget tills man kommit till kategori Nostalgi.


Denna metod går ut på att du går efter kategori, inte rum eller byrå etc. När du börjar med kläder tar du alla dina kläder, inte ett skåp eller garderob. Detta kan avgränsas till att du gör räder genom exempelvis alla trosor, alla byxor etc. Det viktiga är att du har alla kläder framför dig så att du ser vilka mängder det rör sig om. Sedan går du igenom plagg efter plagg och frågar dig om denna gör dig glad? Gnistrar den, får du ett leende på läpparna av dessa trosor med dåligt resår? Byxorna du hade för 10 kg sedan innan några graviditeter? Har du en garderob som dignar av dåliga reaköp kan vi tipsa om en inre frågeställning om du hade köpt plagget idag? Detta handlar helt och hållet om att du ska ha på dig kläder som du blir lycklig av. Men majoriteten har garderober fyllda med kläder som aldrig används. Helt enkelt dags att tacka för den tid som varit och säga hej då till plagg då de fyllt sin funktion (funktionen har snarare varit kicken vid inköpet än användandet). Det finns inget självändamål att ha en överfull garderob som gör dig frustrerad, trött eller ledsen då du aldrig hittar något du trivs i, därav vikten att se helhet och gå igenom plagg för plagg. Syftet är att bli glad och nöjd med sig själv.

Sen fortsätter man så här genom kategori efter kategori genom hemmet. Bör poängteras att mycket av saker vi omger oss med kan vara saker som fyller en funktion som gör en glad. En ful matta gör en glad genom att hålla golvet varmt, en tråkig stekpanna genom maten du lagar etc. Detta handlar inte om att förvandla hemmet till ett minimalistiskt rensat hem, utan att du ska omge dig med saker som ger energi istället för att du dräneras på energi. Förvaringslösningar tar du inte itu med förrän renset är genomfört. Då inser du antagligen att du redan har fler förvaringslösningar än du har behov av så att även dessa rensas.
Som alla experter inom sina ämnen så har Marie Kondo tydliga regler om att man måste följa metod till punkt och pricka. Men det finns vissa kulturkrockar och då vår fokus vilar på att frigöra tid plockar vi russin ur kakan. Grundpoängerna i hennes resonemang ger vi tummen upp för, men vi är inte bokstavstroende under denna workshop utan valet är ditt eget hur pass djupt eller ytligt du vill ge dig in i detta. Denna workshops syfte är snarast att tillverka en marmelad av alla upptänkliga russin.

 

Planen för workshop är således:

Läsning av boken under julhelgen. 2/1 kör vi igång med support/workshop i en sluten facebookgrupp där vi bollar om problem, peppar och gratulerar till framsteg. Vi är envåldshärskare, vi har tydliga regler. Detta ska vara kul och leda framåt och vi har nolltolerans mot elakheter. Fokus ska vila på pepp och framåt och är således inte heller en terapiklubb med snyftande och vältrande i självömkan.

Vi utgår ifrån olika fokusområden. Dig, hemmet, papper, verktyg/redskap/trädgård och slutligen Nostalgi. Denna ordning till följd av att du antagligen är tokpeppad att starta ditt nya liv. Vi vill få snabb snurr på de egna sakerna som rör dig själv. Därefter hemmet. Sen fokusområden som papper etc, rätt tröga kategorier som fyller på berget allt eftersom man går igenom allt annat. Här kommer vi även bidra med tips ur gode man perspektiv, att ta kontroll över papper och ekonomi. Sedan trädgård, verktyg, redskap etc eftersom om det finns en partner med i bild kan denna vara trögstartad men bli motiverad efter resans gång. Dessutom kommer våren och dessa områden grävs fram. Slutligen Nostalgi.

Vi kommer inte lägga upp ett konkret schema utan anpassning får ske efter resans gång. Vi siktar dock på att renset på varje område ska ta en vecka men vi vet redan på förhand att vissa saker går snabbt och andra kan ta hur lång tid som helst, vissa saker kan man dessutom roa sig med att göra parallellt. Halkar du eller vi efter så går helt enkelt inte jorden under. Som sagt, detta ska vara kul och leda framåt och detta handlar inte om prestation utan redan nu vill vi lyfta fram vikten av acceptans och att vara snäll mot sig själv.

 1. Målbild 
 2. Kläder 
 3. Hygien/badrum 
 4. Kök 
 5. Skafferi 
 6. Städartiklar 
 7. Städa mobil/dator 
 8. Böcker 
 9. Kontor/pyssel 
 10. Möbler/textilier/dekoration 
 11. Papper 
 12. Verktyg 
 13. Nostalgi

  Hoppa in i vår grupp där workshop kommer ske: Workshoptajm med Tidformera (Sluten facebookgrupp) 

Kommentarer